Het is in Nederland goed mogelijk om als ondernemer zelf een besloten vennootschap (BV) op te richten. Weet wel dat u, voordat u eenmaal een BV heeft, meerdere stappen moet zetten die komen kijken bij het oprichten van een BV. In dit blog vertellen wij u daarom graag meer tips over wat er zoal komt kijken bij het oprichten van een BV. Waar let u zoal op?
Voordelen van een BV
Het oprichten van een BV heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de eenmanszaak, VOF of NV. Het grootste voordeel is dat u als ondernemer in een BV beperkt aansprakelijk bent voor schade en of schulden in de BV. Dit is bij een eenmanszaak wel het geval. In een BV heeft u ook vrijheid in de rol die u of iemand anders inneemt. U kunt zelf bestuurder zijn of aandeelhouder en (mede-)oprichter, maar kunt deze taken ook uit handen geven. De aandelen van een BV zijn bovendien makkelijker overdraagbaar. Tot slot kunt u ook makkelijker personeel in dienst nemen en ook profiteert u van lagere belastingtarieven.
Andere zaken om op te letten
Een BV oprichten kost geld. Dit zit hem voornamelijk in de notariskosten. Deze kosten kunnen best aanzienlijk zijn, dus houdt daar zeker rekening mee. De notaris heeft u op een later tijdstip mogelijk nog een keer nodig als u aandelen wil overdragen aan een andere partij. Ook moet u rekening houden met meer administratie omtrent uw onderneming. Een BV moet namelijk ook aangifte vennootschapsbelasting indienen én u moet uw jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Schakel een professional
Het is logisch dat u als ondernemer liever niet zelf alle rompslop op de hals haalt. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om zich bij te laten staan door een fiscaal of juridisch adviseur. Dit kan een speciaal kantoor zijn, maar ook uw boekhouder of accountant. In dat geval weet u zeker dat er geen fouten worden gemaakt bij het oprichten of overzetten van het bedrijf. Bovendien fungeert een professional ook als een sparringpartner waarmee u de verdere gang van zaken bespreekt of nadenkt over nieuwe mogelijkheden en koersen voor uw bedrijf.
Kies een vorm die bij uw bedrijf past
Als ondernemer weet u vaak zelf heel goed wat u wilt en wat niet. Heeft u grootse plannen en wil u graag uitbreiden met uw zaak of onderneming, dan is een BV een goede rechtsvorm om voor te kiezen. Wilt u liever wat kleinschaliger blijven of geen personeel aannemen, dan kiest u vanzelfsprekend voor een eenmanszaak of VOF. Indien uw bedrijf groeit is het vrijwel altijd beter om voor een BV als rechtsvorm te kiezen, omdat op die manier zakelijk en privé goed gescheiden blijven. Gaat het slechter met uw bedrijf, dan bent u als ondernemer daar niet direct de dupe van.