Hypotheek voor DGA

Een hypotheek voor DGA is niet zo gemakkelijk te krijgen als een hypotheek in andere situaties. DGA staat voor directeur grootaandeelhouder. Als DGA kun je meerdere bedrijven onder je hebben, dat maakt het aanvragen van een hypotheek een ingewikkelde kwestie om te beoordelen. Vandaar dat banken dit liever niet doen. Ook als je directeur grootaandeelhouder van één bedrijf bent, vinden banken het een ingewikkelde kwestie. Je hebt namelijk te maken met je inkomen als werkende, maar ook met de winst van het bedrijf waar je directeur grootaandeelhouder bent.


DGA of ondernemer?

Wat dat betreft is een hypotheek voor een ondernemer gemakkelijker te krijgen. Bij zelfstandigen wordt voor een hypotheek gekeken naar de afgelopen drie jaren en de winst die in die jaren is gemaakt. Voor een hypotheek voor DGA wordt in principe hetzelfde gedaan, maar bij een ondernemer wordt die winst als inkomen gezien. Het gaat tenslotte om een enkel persoon, niet om een bedrijf. Het inkomen van een DGA is vaak laag, omdat dit fiscaal voordelig is. Maar er wordt wel winst gemaakt met het bedrijf.

 

Toetsingsinkomen

Die winst wordt dan meegenomen voor het inkomen van de DGA in een aanvraag voor een hypotheek voor DGA. Je hebt als DGA zelf een laag inkomen, maar je hebt dan meer dan voldoende geld om een huis te kunnen kopen en een hypotheek te kunnen krijgen. Daarom wordt de winst van de afgelopen drie jaar van je bedrijf meegenomen in de berekeningen. Die combinatie maakt het toetsingsinkomen. Op basis daarvan wordt dan de hypotheekaanvraag beoordeeld. Deze komt beter in de buurt van wat je realistisch gezien als DGA zou kunnen betalen aan hypotheek.

 

Bedrijfsanalyse

Ook als je directeur grootaandeelhouder bent in een bedrijf dat nog geen drie jaar bezig is, kun je kans maken op een hypotheek voor DGA. Dan is een grondige bedrijfsanalyse noodzakelijk. Dit wordt overigens ook gedaan wanneer het bedrijf wel langer bezig is. Er worden nog meer factoren bekeken dan het inkomen en de winst van het bedrijf. De sector van het bedrijf bijvoorbeeld. De risico’s en kansen die het bedrijf of de sector hebben worden ook meegenomen om de hypotheekaanvraag te beoordelen.

 

Schakel een adviseur in

Het is voor een DGA dus wat ingewikkelder dan voor een ondernemer om een hypotheek te krijgen. Als ondernemer moet je vooral voldoende winst maken en kunnen onderbouwen met een plan hoe je die positieve cijfers voort gaat zetten. Bij een hypotheek voor DGA komen meer aspecten kijken. Daarom is het verstandig om dit niet zelf te doen, maar een expert of adviseur in te schakelen. Zij hebben ook meer ervaring met hypotheekaanvragen voor DGA’s over het algemeen. Ze weten dan ook wat de bank precies nodig heeft en waar je in jouw situatie het best de hypotheek kunt aanvragen.

 

Meer weten? Kijk op de site van FinaForte voor meer informatie.

 

Geplaatst in All nieuws.