Ontslag met wederzijds goedvinden

Het is logisch dat ontslag met wederzijds goedvinden een situatie is waarin zowel jij als werknemer als jouw werkgever het eens zijn dat je stopt met werken. Het maakt eigenlijk niet uit om welke reden dat precies is. Misschien klikken jij en je werkgever niet of heb je moeite met een collega. Als het gaat om intimidatie of een andere vorm van een gevaarlijke werkomgeving vanwege een collega, dan is het natuurlijk anders. Daar heb jij niet alleen last van. Wederzijds goedvinden betekent vooral dat jullie beiden beter af zijn als jij de werkplek verlaat.

 

Het is daarbij voor je eigen financiële situatie van belang dat jij niet degene bent die het initiatief neemt. Je werkgever moet voorstellen om jou te ontslaan. De werkgever kan natuurlijk andere redenen proberen aan te dragen, maar ontslag met wederzijds goedvinden is meestal de meest harmonieuze manier om weg te gaan bij je werk.

 

Vaststellings- of beëindigingsovereenkomst

Er is dan sprake van een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst. Dit zijn twee termen voor hetzelfde. Je legt met je werkgever vast hoe het ontslag met wederzijds goedvinden gaat verlopen. Jullie zetten op papier tot wanneer je blijft werken, welke ontslag- of transitievergoeding je eventueel krijgt, of je vakantiedagen opgenomen moeten worden of uitbetaald worden en hoe er met bijvoorbeeld het concurrentiebeding omgegaan wordt. Hoewel je dit allemaal in overleg doet met je werkgever, is het verstandig deze overeenkomst niet meteen te ondertekenen. Met juridisch advies kun je bijvoorbeeld nog een hogere vergoeding voor elkaar krijgen. Een werkgever is namelijk niet verplicht je een vergoeding te geven bij ontslag met wederzijds goedvinden.

 

Recht op WW-uitkering behouden

Het is belangrijk dat het initiatief bij de werkgever ligt voor ontslag met wederzijds goedvinden. Als jij naar je werkgever gaat met het voorstel, heb je namelijk geen recht op een uitkering. En die zul je in ieder geval voor een tijdje nodig hebben. Je neemt tenslotte ontslag, wat betekent dat je geen werk en dus geen inkomen meer hebt. Als je zelf ontslag neemt, heb je simpelweg geen recht op een WW-uitkering. Als het initiatief van de werkgever komt, hebt je dit wel. Je hebt dan pas recht op een WW-uitkering vanaf de einddatum van het oorspronkelijke contract, dus niet vanaf de einddatum zoals opgenomen in het beëindigingscontract.

 

Bij ziekte

Er zit wel een addertje onder het gras voor het recht op de WW-uitkering bij ontslag met wederzijds goedvinden. Het moet sowieso het initiatief van de werkgever zijn. Maar als je ziek bent, wordt het ingewikkelder. Een werkgever moet een zieke werknemer namelijk 2 jaar loon doorbetalen. Als het ontslag in deze periode valt, krijg je geen WW-uitkering. Je hebt ook geen recht op een Ziektewet uitkering. Als je langer dan 2 jaar ziek bent, kan ontslag met wederzijds goedvinden wel een optie zijn. Schakel in ieder geval een juridisch adviseur in bij zo’n situatie.

 

Ga naar Omnius.nl voor meer info over ontslag en relevante zaken.

 

Geplaatst in All nieuws.