Waarom is contractmanagement cruciaal?

De term contractmanagement is voor veel ondernemers niet het eerste waar je aan zal denken maar uiteindelijk wel cruciaal. Om te kunnen weten waarom het cruciaal is en waarom Thornstein de partij is die hierbij kan ondersteunen is het goed om eerst te kijken wat contractmanagement is.

Wat is contractmanagement?

Bij elke afspraak tussen een klant en een leverancier is er vaak sprake van een contract. Misschien een tijdelijke overeenkomst voor een bepaalde levering, misschien wel een langdurig contract waarbij je samen afspraken hebt gemaakt. Deze contracten zijn vaak afgesloten en worden zelden bekeken. Als iets eenmaal loopt binnen een bedrijf dan is het voor veel ondernemers wel goed. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je dus stuurt op de contracten dan doe je eigenlijk al aan contractmanagement. Goed contractmanagement begint dan ook met duidelijke afspraken te maken ten aanzien van het contract en dan ook kunnen sturen op het contract om kosten te kunnen besparen.

Contractmanagement in de IT

Binnen de IT is contractmanagement vaak niet voldoende uitgewerkt. Natuurlijk voer je als ondernemer de onderhandelingen over software. Natuurlijk kijk je naar de prijs en de kosten maar als het gaat over een contract is het verstandig om ook een heldere analyse te hebben wat de noodzaak is van het contract. Wat leg je vast en waar wil je als ondernemer op kunnen sturen? Welke zaken die nu misschien niet aan de orde zijn maar in de toekomst wel kan je alvast meenemen in het contract? Hoe ga je om met aflopende licenties op software en hoe zorg je ervoor dat deze niet verlopen maar verlengd worden, welke verantwoordelijkheden wil je uitbesteden van het contract? Allemaal vragen die bij goed contractmanagement aan de orde moeten komen en waar Thornstein in kan helpen.

Thornstein

Thornstein is een sourcing adviesbureau die als geen ander weten dat contractmanagement een belangrijke zaak is. Wat kan je verwachten van je leverancier van software? Hoe kan je hierop sturen als het gaat om de betrouwbaarheid en de kwaliteit? Hoe kan je de kosten binnen een contract zo laag mogelijk houden zodat je op termijn meer winst kan maken? Welke afspraken maak je met betrekking tot service en onderhoud en hoe leg je dit vast en hoe zorg je dat het meetbaar is als het gaat om een contract. Deze zaken binnen het contractmanagement zijn cruciaal voor de uitstraling die je wilt hebben als ondernemer, zijn cruciaal als je geen imago schade wil oplopen als bepaalde zaken niet onder een contract vallen.

Ervaring

De ervaring van veel ondernemers is dat op dit gebied er een hoop winst valt te behalen. Als je door een storing of een verkeerde afspraak in een contract een aantal uur niet kan werken omdat er een softwareprobleem is of omdat het interne proces niet klopt, zijn dit kosten waar je liever niet mee geconfronteerd wordt. De experts van Thornstein weten dit als geen ander door hun ervaringen bij grote onderneming en het belang van goed contractmanagement wat ze herkennen en belangrijk vinden. Ervaring die voor jou net het verschil kunnen maken in de kosten en het imago van je onderneming. Niet alleen gericht op dit moment maar zeker ook naar de toekomst.

 

Geplaatst in All nieuws.