Wat houdt detachering in?

Je hebt de term detachering vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat houdt dat nou precies in en wat kan je er mee?

 

Wat is detachering?

Detacheren is het tijdelijk inhuren van een medewerker van een ander bedrijf. Een ander bedrijf leent hun personeel aan jou uit. De gedetacheerde werknemer staat meestal niet bij jou op de loonlijst. De medewerker heeft dan een arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of ander bedrijf dat personeel uitleent.

 

Wanneer ga je detacheren?

Detachering kan in een aantal gevallen interessant zijn. Bijvoorbeeld bij een tijdelijk vervanging zoals bij zwangerschapsverlof. Of als je onverwachts extra capaciteit nodig hebt door een piek in werkzaamheden. Een andere reden kan zijn dat je personeel nodig hebt met specifieke kennis voor een project.

 

Voordelen van detachering

Een van de grootste voordelen van detachering is dat je snel aan deskundig en hoogopgeleid personeel komt. Het werven en selecteren van dergelijk personeel kost normaal veel tijd.

Daarnaast hebben gedetacheerde werknemers een frisse blik op de werkzaamheden. Ze hebben veel bedrijven van binnen gezien en zijn daarom minder gesteld op hun eigen routines en bepaalde werkwijzen.

Een medewerker inhuren via detachering zorgt ook voor minder risico. Het detacheringsbureau fungeert als werkgever. Je loopt dus geen risico bij ziekte of als je terugloopt hebt in werkzaamheden. Ook hoef je daarom alleen gewerkte uren te betalen. Het detacheringsbureau betaald de vakantiedagen en feestdagen.

 

Nadelen van detachering

Een groot nadeel van detachering is dat de gedetacheerde werknemer minder binding heeft met je bedrijf. Hierdoor kan de werknemer minder betrokken zijn dan je eigen werknemers door de tijdelijke aard van het dienstverband.

Daarnaast heb je altijd te maken met meerdere partijen, hierdoor moeten alle zaken zoals vakanties, opleiding en dergelijke overlegd worden. Hierdoor ben je minder flexibel en kost het meer tijd.

Overigens is detacheren ook een stuk duurder. Je betaalt namelijk een uurtarief, maar dit uurtarief moet de kosten dekken voor de werknemer én het detacheringsbureau.

 

Kosten voor detachering

De kosten van detachering zijn afhankelijk van de persoon die je inhuurt en van welk bedrijf of bureau je diegene inhuurt. Een hoogopgeleid iemand met veel praktijkervaring kost natuurlijk meer dan een net afgestudeerd iemand met nog geen ervaring. De kosten zijn verwerkt in een uurtarief. In dit uurtarief wordt niet alleen het salaris van de werknemer meegenomen maar ook kosten voor werving en selectie, administratieve kosten, extra scholing en risicovermindering bij bijvoorbeeld ziekte.

Hoe pak je detachering aan?

Als je eenmaal een gedetacheerde werknemer aan hebt genomen is het nog niet direct klaar. Je moet de uren goed bij houden, de projecten managen en een juiste factuur uitzetten naar het detacheringsbureau.

Geplaatst in All nieuws.