Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar een webapplicatie waarmee ze een meerwaarde aan klanten, zakenpartners en/of personeelsleden kunnen bieden of gestructureerde rapportages mee kunnen draaien. Een webapplicatie biedt enorm veel voordelen, maar dan is het cruciaal dat deze compleet op de wensen en de behoeftes van zowel jou als de gebruikers wordt afgestemd. Een webapplicatie ontwikkelen laat je dan ook doen door een expert. Die jouw wensen en de behoeftes kan combineren met zijn kennis. Hoe ziet het ontwikkelingsproces van een webapplicatie eruit? In dit blog geven wij hier antwoord op.
Van concept tot MVP
Een webapplicatie ontwikkelen begint natuurlijk met het uitwerken van een concept. De ontwikkelaar gaat in gesprek met de opdrachtgever om de wensen en eisen te bespreken en om te weten te komen voor welke doelgroep de webapplicatie moet worden gebouwd. De informatie wordt gecombineerd met de kennis die een ontwikkelaar heeft. Om zo tot het beste resultaat te kunnen komen.
Webapplicatie ontwikkelen haalbaar?
Na de inventarisatie over wat de wensen en eisen aan de webapplicatie zijn is het moment aangebroken om het concept ook te controleren. Is het project haalbaar en zo ja, in welke tijdsspanne kan de webapplicatie ontwikkeld worden? Een webapplicatie ontwikkelen is een behoorlijk ingrijpend proces. Zeker wanneer deze op maat wordt gemaakt. Er zijn bijzondere wensen of eisen die vanaf een blanco canvas opgebouwd moeten worden. Terwijl andere functies wellicht al bestaan in vergelijkbare applicaties en hergebruikt worden.
Het bouwen van een prototype
Wanneer iedereen het eens is over het concept en de haalbaarheid is getoetst, is het moment om de ontwikkelingsfase van de app te starten. Uiteraard worden functies uitvoerig getest via een prototype. Het prototype van de webapplicatie geeft niet alleen een goed beeld over of de applicatie naar wens werkt, maar geeft ook een goed beeld van hoe de webapplicatie er uiteindelijk uit komt te zien. In de basis komen in deze fase van de ontwikkeling zaken naar boven die aangepast en verbeterd moeten worden.
Agile een webapplicatie ontwikkelen
Als het prototype werkt en naar wens moet natuurlijk het Minimum Viable Product ontwikkeld worden. Een gestroomlijnd plan van aanpak wordt vaak volgens Scrum uitgewerkt. Dat houdt in dat er in tweewekelijkse sprints functionaliteiten en vormgeving aan het product worden toegevoegd. Ook deze ontwikkelingsfases gaan gepaard met het testen en toetsen van de applicatie. Door volgens Scrum te werken kunnen eventuele problemen snel getackeld worden en loopt een ontwikkelingsfase minimaal tot geen vertraging op.
De oplevering
Wanneer de webapplicatie is voltooid kan deze opgeleverd en geïntegreerd worden in de huidige IT-omgeving. Door DevOps toe te passen kunnen applicaties razendsnel worden opgeleverd. Het is een methode om continu het proces van ontwikkeling tot aan oplevering te monitoren. Zo weet jij als opdrachtgever ook altijd waar je aan toe bent!
HybrIT biedt dé totaaloplossing voor al je portals & API’s
De tip voor een webapplicatie ontwikkelen
Naast webapplicatie ontwikkelen vergt een webapplicatie ook onderhoud en er bestaat altijd een mogelijkheid dat je het systeem wilt uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. In de regel kun je bij de ontwikkelaar een servicecontract afsluiten waarmee de applicatie wordt onderhouden en dat je ook vrij snel een webapplicatie kunt laten uitbreiden met nieuwe functionaliteiten. Het advies is om dit servicecontract altijd af te sluiten.